тротинетка за деца | cutiess.bg

Как да изберем тротинетка

Свикнали сме да разглеждаме тротинетката за деца като играчка, но е и средство за подобряване на здравето и развиване на сръчност. Колкото по-удобна е, толкова по-дълги и по-удобни ще бъдат разходките ви с детето и толкова по-активно ще можете да прекарвате времето си заедно. Ще ви кажем как да изберете тротинетка за дете и как да направите използването му възможно най-безопасно за дете.

Какво обикновено си представяме, когато говорим за скутер? Две колела, платформа за крака и волан. Съвременните модели обаче са много разнообразни. Как да изберем скутер за дете?

Характеристики на тротинетка

Когато купувате тротинетка изберете височината, ширината на платформата за крака, размера и материалите на колелата и каросерията. В допълнение към основните характеристики, транспортът може да има допълнителни полезни опции като сгъваема конструкция, LED осветление или кош за играчки.

Размерът на тротинетка трябва да отговаря на ръста, теглото и възрастта на детето. Ако воланът е поставен твърде високо или обратно ниско маневреността и лекотата на управление рязко намаляват. Ако тротинетка е твърде малка, детето може просто да падне напред, а ако е твърде тежка или голяма тогава детето няма да може да я контролира.

Колелата могат да бъдат изработени от пластмаса, силикон, полиуретан и гума. Първите са най-дълготрайни и не предвиждат никаква амортизация. Обикновено се използват на скутери за най-малките деца, където изобщо няма нужда да се развива скорост. Силиконът вози по удобно, но се износва бързо. Каучукът и полиуретанът са по-издръжливи и ще издържат по-дълго при активна употреба. Най-често срещаните колела са изработени от гума. Те са евтини с добри амортизационни характеристики, но изискват изпомпване на въздух. Полиуретановите гуми издържат много дълго време, не се нуждаят от помпане и са подходящи са за неравни пътища, но не са толкова евтини като гумените.

На каква възраст може да се кара тротинетка

За да кара детето тротинетка не е достатъчно само да можете да ходите и да стои, трябва да балансирате и едновременно да преценявате ситуацията. Като цяло децата бързо овладяват подобни умения до двегодишна възраст. Можете да помогнете на детето да застане на платформата и да покажете как да постави ръцете си на кормилото. Хващайки гърба с една ръка, хванете кормилото с другата ръка и бутнете детето напред.  Остава само да придобие умението да се отблъсква с крак.

Как да определим височината на тротинетка

Защо е важна височината на кормилото? Ако детето се вози със заоблен гръб с нисък волан, това ще доведе до пренапрежение и умора, ще му бъде неудобно да контролира позицията си в пространството и ще му бъде много трудно да балансира.

В идеалния случай ръцете са на нивото на гърдите, когато детето държи волана. То не трябва да се навежда напред или да се изпъва много. Ако детето трябва да се наведе твърде много, това е изпълнено с изместване на центъра на тежестта и при внезапно спиране или завиване младият водач може да падне през волана.

Когато купувате тротинетка за дете като подарък или без негово участие не забравяйте да разберете предварително желаната височина на волана. Помолете бъдещия шофьор да огъне лактите си и да измерите разстоянието от лактите до петите, добавете 5 см. Ще получите оптималната височина на кормилото. Най-добре е да изберете тротинетка с регулируема височина на кормилото.

Има няколко дизайна, които ви позволяват да променяте нивото на волана. Най-често срещаните от тях са телескопична дръжка с дупки за силна фиксация или специална скоба, която се затяга на всяка удобна за вас височина.

Каква е разликата между тротинетка за деца от различни възрасти

Кой скутер да изберем за бебето? Това, което подхожда на двегодишно дете, ще бъде неудобно за дете в предучилищна възраст и обратно.

Децата на 2-3 години трябва да изберат модел с 3 колела, тъй като е по-стабилен. Скутер с 2 колела отпред се счита за подходящ дизайн.

Ако изберете тротинетка за дете под 3 години, то определено трябва да бъде устройство с три колела, тъй като наличието на две колела отпред или отзад гарантира по-голяма стабилност. Моделът с едно колело отпред и две колела отзад е също толкова маневрен колкото класическата двуколка, но детето е по-малко склонно да ускорява до високи скорости.

На възраст до 3 години пластмасовите по-лесни за работа и са много подходящи за начинаещи „шофьори“. Подходяща височина на кормилото е между 50 и 70 см, в зависимост от ръста на детето. И двата крака трябва да паснат на платформата по ширина, тъй като бебето все още не е много ясно как правилно да прехвърля тежестта и да управлява тесни превозни средства.

3 причини защо имате нужда от сгъваема тротинетка!
Детска тротинетка – начин за активен и безопасен отдих

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
Close Желания
Close Recently Viewed
Сравнете продукти (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории