Детска количка | cutiess.bg

Коя количка да изберем за новородено през зимата

Както педиатрите препоръчват, трябва да се разхождате с децата всеки ден, така че детето да е закалено и да се чувства добре. И как да изберем първия транспорт за новородено през есента или зимата?

Основните критерии за избор на количка:

• Първият критерий е качеството. Изберете колички от известни производители. Елементите от плат не трябва да имат стърчащи нишки, нищо не трябва да се залита или скърца.

• Количката трябва да е безопасна за новороденото. Всички ключалки, които има – от качулката и монтажите на шасито до предпазните колани – трябва да работят правилно.

• Искате ли да закупите ол инклузив количка или да можете да закупите допълнителни артикули като поставка за чаша или чадър? Изберете съответно модела и марката.

Бебешката количка трябва да е подходяща за вашето новородено, климат и условия на живот.

Според тези точки можете да изберете както зимен транспорт, така и количка за лятото. Но какво все пак отличава количката за студения сезон?

Защита от студ

Количката трябва да бъде изработена от материали, които ще предпазват бебето от дъжд и вятър. Тоест различните видове дишащи материи и вентилационни прозорци са все още опции за по-топъл период. През зимата на преден план излиза ветроустойчивостта и способността да се затопля за новородено. В допълнение, количките понякога имат специална удължена качулка, която покрива добре новороденото от вятъра. Моделите за зимата се доставят със специална наметка, която затваря люлката и се закрепва отстрани с цип или копчета.

Дори и да сте избрали топла люлка, при минусови температури ще ви трябва плик или пелерина за крачетата на бебето и ръкавица-маншон за вас. Пликът може да бъде пух, кожен и със синтетична изолация. Патешки пух, овча кожа, руно и полиестер ще предпазят новороденото от хипотермия. Ако качулката и кошчето са водоустойчиви, тогава ще ви трябва дъждобран за ходене в дъжд или киша. Невъзможно е обаче да се разхождате с него дълго време – създава ефект на оранжерия вътре в люлката, което не е добре за детето.

Понякога дъното на люлката е оборудвано с вентилационни отвори, по-добре е да можете да ги затваряте и отваряте, когато е необходимо. Например, затваряйте в студено време, за да предотвратите загубата на топлина и отваряйте, когато настъпи топлия сезон, така че за новороденото да не е горещо и задушно вътре.

 

Бебешка количка | CutiessBg

Размер на кошчето

Като се има предвид с колко слоя дрехи обличаме дете за разходка през зимата, можете веднага да отхвърлите опциите с тясна люлка. Новородено трябва да се побере удобно в него в зимни дрехи, пух или вълнен плик. Оптималната дължина на люлката е най-малко 74-78 см, ширина – 35-45 см. Средната височина на дете до края на първата година от живота вече е 74 см, така че люлките обикновено са подходящи за бебета до 7 месеца, които не могат да седнат. Също така, производителите поставят ограничение за теглото на детето в люлката – обикновено 9-10 кг.

По-добре е страните да са достатъчно високи – това е допълнителна защита за новороденото от дъжд и вятър. Следователно дълбочината на люлката трябва да бъде най-малко 20 см.

Тегло на количката

Защо теглото е важно? Прекалено лека количка ще бъде нестабилна на неравни повърхности, силен порив на вятъра също може да я разклати или преобърне. Heavy е голямо изпитание за гърба на родител, който ходи с дете.

Първо, количката с новороденото трябва по някакъв начин да бъде изнесена на улицата. Много е добре, ако къщата ви има асансьор или добре обмислена система от рампи. За съжаление това не е така във всички къщи. Родителите трябва да изнасят и внасят количката няколко пъти на ден, поне два пъти.

Второ, количката често трябва да се бута през виелица или по неасфалтиран път, което усложнява разходката. Алуминиевите рамки позволяват по-леко тегло, без да се жертва стабилността и здравината. Количките (тоест люлка или количка с шаси) от 7 до 10 кг се считат за леки. От 10 до 15 кг – средно тегло.

Kолела

Също така при избора на количка е важна нейната проходимост. Това е особено важно, ако не живеете в центъра на града, където пътищата редовно се почистват от сняг и мръсотия. Колелата с малък диаметър, особено двойните са обречени да заседнат в снега. Какво да избера? Голямо шаси, с което можете да преминете през локва и малък сняг. Оптималният диаметър е най-малко 20 см. Още по-добре 25 или 30 см. Гумена или полиуретанова гума – пластмасата е подходяща за по-гладка повърхност от заснежения асфалт, при неравни пътища няма да осигури необходимата амортизация. И за да не залепва снегът и да не ви създава излишни затруднения при движение, имате нужда от единични колела под формата на дискове или със здрави спици.

Надуваемите гуми в снежно време или за шофиране в кал или пясък са по-добри от малките полиуретанови или гумени гуми. За активни майки, които са свикнали да тичат или ходят много с новородено бебе има спортни модели – като правило за тях се правят големи надуваеми колела с добро омекотяване. Теглото на такава количка не надвишава 10 кг. Предназначени са и за ходене по пясък, сняг, локви. Полиуретановите колела с диаметър 15-20 см ще се справят с разходка по почистен асфалт или плочки.

Ако предните колела на избраната от вас количка са снабдени с въртящ се механизъм, тогава те трябва да имат опция за заключване, за да карат през снега. Малко е неудобно за завой, но така подсигурените колела няма да заседнат в снега.

За някои модели колички за новородени се предлагат специални плъзгащи ски, които се плъзгат свободно по снега. Слагат се вместо предните колела, за да не се забиват в снега през зимата, а можете да смените обратно на колелата за броени минути.

Обърнете внимание на ширината на основата на шасито, ако ще използвате асансьора за спускане или повдигане на количката. Минималната ширина на вратата в пътнически асансьор трябва да бъде 80 cm.

Сглобяване

Простотата и скоростта на сглобяване на количката е важна, ако не можете да я съхранявате у дома готова или често я носите в багажника на кола. Понякога не е възможно да подготвите количката за разходка предварително – тогава е важно лесно да монтирате люлката с детето вътре върху шасито или да сглобите транспорта с една ръка.

Ако люлката е и носител за новородено, това е удобно. Някои марки комбинират качулка с държач. Други правят дръжки, които са прикрепени към страните на люлката. Сгъваемите шасита често са направени по такъв начин, че можете да ги сгънете с едно движение и да ги носите на рамото или в ръката си.

Бебешки и детски магазин CUTIESS.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
Close Желания
Close Recently Viewed
Сравнете продукти (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории