Защо образователните играчки са важни за детето?

Алберт Айнщайн е казал, че „играта е най-висшата форма на изследване“. Колко правилно е синтезирал всичко в едно кратко заключение, нали? Децата започват да учат първо чрез играта. В този ранен етап от живота си, есенцията на техните дейности се изразява в изследване на околния свят и научаване на нови неща. Като любящи родители, ние се стремим да задоволим всяка тяхна нужда (понякога се престараваме) и ги обсипваме с най-разнообразни играчки и занимания. Знаете ли, обаче, че насърчаването на игра с образователни играчки може да подпомогне интелектуалното и двигателното развитие на вашето дете?

Въвеждането на образователни играчки и играчки за физическа активност в ранен етап от развитието на детето подобрява сетивата му, разпалва въображението му и подобрява социалните му умения.

Децата се раждат с естествена жажда за знания, освен това са и страхотни наблюдатели. От родителите зависи, обаче, как ще се развие тяхната вродена способност за учене в полза на позитивното им развитие. Играчките, които могат да бъдат приложени в образователна дейност не са непременно тези с азбуки или цифри върху тях. Цветните блокчета и атрактивните пъзели също са образователни играчки. Тяхната цел е именно да насърчават ученето чрез играта.

Различните методи на обучение подават различна възрастова граница за момента, в който е подходящо за детето да бъде запознато с подобен тип играчки. Едно е сигурно, без значение метода на възпитание, който сте преценили, че трябва да прилагате, играчките за образователни дейности са важна част от него. При всички случаи, родителите трябва да инвестират времето си в избора на подходящи за възрастта играчки за децата си.

Музикални инструменти, играчки за свързване, пъзели, „умни играчки“, кутии, блокчета и играчки за обличане са едни от най-добрите играчки, стимулиращи развитие, които възпитават креативност, критично мислене и умения за решаване на проблеми у децата. Разбирането на интереса на вашето дете в етапите му на развитие ще ви помогне да изберете правилните играчки и игри за обучение.

Какви са предимствата на образователните играчки?

#1 Подобряване на двигателното развитие

Образователните играчки са свързани с развитието на сензорно-моторните умения у децата. Цветните и живи светлини и звук подобряват зрението при малките деца. Прецизните играчки и дейности подобряват фините двигателни умения при по-големите деца. Това допълнително ще насърчи по-добра личност и комуникационни умения у децата.

образователни играчки от Cutiess

#2 Увеличаване IQ-то на детето и насърчаване на умения за решаване на проблеми

Известно е, че играчките за образование и развитие повишават нивото на IQ на вашето дете чрез по-добра концентрация, запаметяване, координация и повишена грамотност. Образователните играчки и игри дават предизвикателства на детския ум. Например, когато детето подрежда блоковете, но не успява да ги балансира, то забелязва как те се разпадат.

Друг пример са пъзелите. От детето се изисква да съсредоточи цялата си енергия и внимание, за да разреши задачата (да открие правилните места на фигурите). С течение на времето тези предизвикателства помагат на умът на малчуганите да расте и да развие по-добри умения за решаване на проблеми.

#3 Развитие на социална и емоционална интелигентност

Най-добрият начин да развиете социалните умения на детето е точно у дома. С помощта на образователни играчки то поема ролеви игри, разбира емоциите и развива емпатия. Тези играчки ще подложат детето ви на различни социални ситуации, които включват споделяне, обвързване, грижа, чакане и т.н., а в същото време, то ще се учи да контролира и гнева си.

#4 Подобрена концентрация

Чрез играта вие помагате на детето си да се съсредоточи върху задача за по-дълъг период от време. Ранното въвеждане на играчките ще помогне на детето ви да подобри концентрацията. Тази проста тактика по-късно ще бъде плодотворна през академичните години на детето.

#5 Развитие на креативността и въображението

Образователните играчки не само насърчават ученето и растежа, но и дават на децата ви способността да мислят творчески. Подобни игри вдъхват творческо въображение на вашето дете. Тези умения ще бъдат реализирани в нещо красиво, практично и добре обмислено (спрямо възрастта).

Как да изберем подходящи играчки за детето си?
Най-добрите играчки за момче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Количка
Close Желания
Close Recently Viewed
Сравнете продукти (0 Products)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Категории